fredag 23. september 2011

Symbol, hva er det?

En time hadde vi om temaet symbol.

Et symbol er noe som har en mening. Når jeg tenker på ordet, tenker jeg først og fremst på hjerte og kristendommen. Symbol er mye brukt for å beskrive ting som har en dypere mening. Når man ser et symbol, får vi bilder i hode, og de kan variere. For å fortså symboler i en kultur,krever det kjennskap til den kulturen for at man skal oppfatte det riktig. Symbol er et hjelpemiddel i kommunikasjon. I det norske flagget kan vi se et kors i midten. Noen jeg kjenner er tilhengere av Jahovas Vitne, og feirer ikke 17.mai kun fordi de mener flagget er alt for mye rettet mot kristendom.

Andre eksempler på symbol er kors som er symbol til kristendommen og den kristne kirke.























 
Et hjerte er et symbol so mer mye brukt. Et hjerte er farget rødt, og symboliserer kjærlighet. Hjertet kan symbolisere andre sterke ting som positive følelser.

 Dette symbolet står for no smoking(røyking forbudt) og symboliserer at det er et røykfritt område.



søndag 11. september 2011

Hva er ære?

Vi fikk i oppgave å finne ut hva ære er. Jeg tenker først og fremst at ære er noe du får når du for eksempel vinner noe, og man får det ikke automatisk. Man kan finne ære i alle slags mulige sammehenger.

Brukes i mange kulturer og av mange mennesker.
Åndelige verdien til en person.
Frihet, stolthet, identitet.
Alle samfunn har en form for ære.

Æresdrap: Når en dreper for familiens ære. Et eksempel på dette er i kluturer der jenta blir tvingt til å gifte seg. Om dattera i familien skal gifte seg med en som familien har bestemt, og ikke vil dette, da kan det bli sett på som krenkrende for familien, og faren vil muligens drepe for å beholde æren til både han og familien.

I noen kulturer er det også et ordtak:
''Det er bedre å dø med ære enn å leve med skam.''

I noen religioner skal man være jomfru til man gifter seg, og hvis man ikke er det, kan det gå ut over æren.

søndag 4. september 2011

Tegn

1.    Meldingar kan sendast, men ikkje meiningar. Forklar dette nærmare.
Meldinger inneholder en samling av tegn, bokstaver. Meldingene har ingen mening, det er du som lager meningen selv, og tolker.

2.    Finn eksempel på ulike teikn i skolekvardagen. Kva er uttrykk og kva er innhald?
ulike tegn i skolehverdagen er foreksempel som nevnt bokstaver og håndbevegelser. I lære om tegn skiller man mellom uttrykk og innhold. Uttrykk er strekende på papiret som står for et innhold for noen. eks trafikklys. ord som ikke har noen mening får ingen innhold for noen.

 3.    Gjer greie for forskjellen mellom ikon, indeks og symbol. Finn eksempel som illustrerer dei tre typane grunnteikn.
ikon er noe som ligner objektet sitt, f.eks kart. indeks har en direkte sammeheng med objektet det utrykker gjeom en årsakssamenheng. Et symbol er et vilkårlig tegn.

 4.Er mørke skyer på himmelen ikon, indeks eller symbol for uvêr?

Kommunikasjon

Har nå hatt litt om kommunikasjon, og man kan jo spørre oss selv, hva er egetlig kommunikasjon?

Når jeg tenker på kommunikasjon, dukker det opp et ord i hodet mitt: ''snakking''.
Men det er faktisk mye mer enn snakking.



For at man skal føre en samtale trenger man en sender og en mottaker. Dette er en toveiskommuikasjon fordi det man kan stille spørsmål og få svar. Enveiskommunikasjon er for eksempel om man ser på tv, så sender tven ord til oss, men vi kan ikke svare tilbake.

Dobbelkommuikasjon er der man sier noe til en person, og at personen svarer noe, men du ser at personen ikke mener dette. Dette ka du se på kroppspråket.

Bildet er hentet fra Flickr.com
og er lånt fra P.shanks



Man skiller mellom to kommunikasjoner: verbal kommunikasjon som er ved bruk av ord. Nonverbal(ikke-verbal) er for eksempel ved bruk av kroppspråk/tegnspråk.

Ord iforhold til kommunikasjon som er nyttige å kunne:
avsender: Den som sender informasjon/tekst. For eksempel en som sender et brev, er en avsender.
innkoding: Er hva en person skal sende budskap om til en annen, altså sake det er snakk om. Eks. ide eller tanke.
avkoding:
Avkoding er mottakerens oppfattelse eller forståelse av budskapet. I denne prosessen vil det være fare for feiloppfatning av senderens mening. Avkodingsprosessen består av flere delprosesser, les mer HER
 støy: hvis man prøver å kommunisere med noen som man ikke kjenner så godt, kan dette være støy.
signal: tegn/ting man gjør med kroppen kan kalles signaler.