søndag 4. mars 2012

Fantasyoppgave: Eragon

Da har jeg og Magnus i klassen funnet ut litt om Eragon og hvilke trekk som gjør at dette er innenfor fantasysjangeren.
(wikipedia)
Eragon
Motiv:
Gjeteren Eragon finner en stein. Steinen viser seg å være et drageegg. Eragon prøver å holde dragen skjult, men den onde kong Galbatorix sender noen for å drepe Eragon, familien og dragen. Eragon overlever og treffer Brom, en historieforteller som sier at han kan hjelpe Eragon. De drar for å bli en del av Varden, en opprørerbevegelse som planlegger å styrte kongen. På veien dit blir de overfalt av en type vesener som kalles Urgaler, og Eragon oppdager at han kan bruke magi. Eragon får et syn fra en alv som ber om hjelp, og de drar for å redde henne. I fengselet møter de en av kong Galbatorix’ offiserer, en skugge som kalles Durza. Han bruker magi for å drepe Brom, men Eragon og Sapphira blir reddet. Eragon, alven Arya og redingsmannen deres, Murtagh, fortsetter mot Varden.
Når de kommer til Beorfjellene, hvor Varden holder til, blir de angrepet av Durza. Durza dreper lederen av Varden, og kommer i duell med Eragon. Eragon vinner.
En gutt.En drage.Et eventyr. Eragon, et fantasy-eventyr for ungdom basert på den fenomenalt suksessfulle romanen til Christopher Paolini - den første boken i den unge forfatterens episke "arvetrilogi" - er en tidløs og samtidig moderne fortelling. Kom ut 15.desember 2006
Handler veldig mye om drageryttere. De ondre dragerytterne skal drepe Eragon.
Magi, sverdkamp og drageridning.
Slår seg sammen med Rebeller, Kjemper mot ondskapen.
Ble også lansert et videospill i 2006.
Typisk for at dette blir fantasy:
Magi, sverdkamp og drageridning. Overnaturlige krefter.
Godt og ondt, det gode skal drepe det ondre.
Utfordringer når Eragon skal lese dragen og lære om de overnaturlige magiske kreftene.
Man kan se i filmen at de har brukt virkemidler som skummel musikk når det onde vises, med sorte klær og riket deres er mørkt lys + ondskapen i klærne.
Man kan se at det gode er hvite hester, beskyttelsesklær, annerledes i oppførsel.
Kan også se at dragene er veldig forskjellige, den gode er litt mer lys mens den mørke er skummel.

Har Eragon et budskap, eller er sex og vold det eneste det har for seg?
Det er tydelig at filmen ikke spiller på seksualitet, men den spiller mer på det enn boka. Alle karakterene er fullt kledde, og de har det som kan kalles normal anatomi. De viktige karakterene er mer enn bare kulisser; to av de fem viktigste personene er kvinner; Sapphira og Arya. Disse må redde Eragon flere ganger, og det er Arya som gjør at Eragon får tak i egget til å begynne med.
Filmen spiller dessverre en del på vold, og volden har ingen begrensninger, noe volden i boka har.  Riktignok er tematikken kampen mellom det gode og det onde, men filmen har fjernet noe av det viktigste i boka. I boka har trolldommen klare grenser; hvis magien krever mer kraft enn magikeren har, vil magikeren miste bevisstheten eller dø. I boka prøver Eragon ofte å unngå konfrontasjoner, men ikke i filmen.
May Kari sin mening om filmen:
Jeg synes denne filmen er god fordi den har en god oppbygning, men når jeg leser litt rundt på nettet, er folk som har lest boka veldig skuffet over filmen. De mener den ikke får frem boka skikkelig, og at filmen er mislykket. Jeg har ikke lest boka, så jeg kan ikke uttale meg om dette, men likte filmen som en god underholdning, og kan godt se den igjen. Fordelen med filmen er at den henvender seg til et ungt publikum. Det som er spenning og budskapet:  verdens ondskap bare kan bare knuses gjennom et ungt menneskes handlekraft og mot.
VG sier om regissør Fangmeier ’’Han unngår ikke helt klisjébruk både i persontegninger og i den noe pompøse bruk av musikk.’’ Og gir med dette filmen terningskast 4.

De som har lest boka synes filmen er dårlig, og de ble skuffet fordi det var en svært stor forandring. De mener at scenene har dårlig overganger og at historien ikke kommer fram.

Vi synes alikevell at filmen er bra, men det er ikke en film vi vil gå og huske på. Hvordan de har fremstilt dragen i denne filmen er ganske bra, vi synes den ser ganske ekte ut. Likte også skuespillerene, fordi de er gode og spille


Hvorfor er dette bra, tro?
Kanskje denne sjangeren er populær fordi den er et avbrekk fra virkeligheten, en går bort fra det travle, moderne bylivet og til en ”bedre” tid og verden.