onsdag 23. november 2011

Tanker til utfordringer i et flerkulturelt samfunn

Jeg har mange tanker til utfordinger i det flerkulturelle samfunnet idag.
De vanligste utfordringene idag er knyttet opp til kultur, religion og språk.
Vanligste dilemmaer er: MÅ man sette seg inn i kulturen eller bare delvis? Hvis delvis hvor mye, og i hva?
Kan dette isåfall krenke innvandreres  kultur?
Idag har alle rett til å ha den religionen de har, MEN: I noen religioner skal kvinnene være hjemme og gjøre husarbeid, mens mannen jobber, er dette greit? Dette vil jeg se på som litt rassistisk, allikevell ser man jo idag at det er somregel mannen som har høyere utdanning og høyrere lønn en kvinnen, også i det norske miljøet. Er dette diskriminering?
Videre skal det være et krav til å kunne norsk? I ulike utdanninger vet jeg at det stilles krav til dette.
Er det krav om å kunne engelsk?
Det har vært mye omtalt det med hijab og andre ting som vil være krenkende for noen kulturer, hvordan mener DU det skal være i Norge?

Dette er spørsmål og viktige dilemmaer som har vært mye omtalt både i medier og i hverdagen ellers, og det er veldig mange ulike meninger og synsvinkler. Hva synes du ?
Begrunn svaret.

Fordommer hva er det?

I kommunikasjon og kultur-timen idag (23.november) hadde vi litt om fordommer.
Jeg tenker da først og fremst at det er meninger og holdninger man lager før man kanskje vet nok om en ting, et tema, en kultur eller noe annet. Foreksempel så vet jeg mange som har holdninger til utlendinger i Norge, p.g.a de har opplevd noe med en eller et par av dem som ikke var så hyggelig, og da er det lett å dømme hele gruppen. Dette er ganske dumt, jeg føler at i media skriver dem: '' Det er snakk om en med mørk hudfarge'', eller andre ting. Jeg føler med dette at de får frem dårlige sider, og negative holdninger og tanker om flere av dem. Jeg ser ikke på meg selv som rassistisk, men kan selv bli lettere skeptisk til en mørk mann som går bak meg, enn en hvit, årsaken til dette vil nok være fordi jeg hører så mye mer negativt om utlendinger i Norge.
Man kan lett lage fordommer ut fra utseende til en person, vi jenter er mye flinkere til å lage fordommer enn gutter, vil jeg tro.

Hva er fordommer for deg? Har du mange negative fordommer?

Visste du at de vanligste fordommene idag er i forhold til rassisme, og rettet negativt mot mørkhudede?

tirsdag 22. november 2011

IAT-test

Hva er IAT?

IAT (test av implisitte assosiasjoner) er en samling av syv tester som handler om dine (ubevisste) holdninger når det gjelder kjønn, hudfarge, utseende, vekt, nasjonalitet, alder og seksuell legning.  Du finner alle syv på www.ldo.no/iat. Hver av testene tar ca. 10 minutter. 


Jeg tok den første testen og fikk dette resultatet:

 

Resultatet ditt antyder:
Moderat assosiasjon mellom mannlig og matematiske og naturvitenskaplige fag, og kvinnelig med humanistiske, kunstfag og språkfag.

Tolkningen beskrives som en 'automatisk assosiasjon mellom mannlig og matematiske og naturvitenskaplige fag' hvis du svarte raskere når mannlig navn og matematiske og naturvitenskaplige fag ord skulle klassifiseres med samme tast enn når mannlig navn og humanistiske, kunstfag og språkfag ord skulle klassifiseres med samme tast. Avhengig av testresultatet kan den automatiske preferansen din enten ha blitt beskrevet som «mild», «moderat» eller «sterk», eller som «liten eller ingen preferanse». Eventuelt kan du ha fått følgende tilbakemelding: Det var for mange feil til å fastslå noe resultat..


Viktige begreper iforhold til kultur

Definasjonsmakt:
Definere inn, ut, vekk…

Interkulturell kompetanse?
Kompetanse å kunne noe. Kommunikativ kompetanse når et barn har lært når det skal tale, når det skal tie o.s.v
Etnosentrime: altså at vi ser alt bedømmer alt og måler.

Ikke- vestlig innvandrer
Innvandrere/immigrant: en person født i utlandet og fast bosatt i Norge, med begge foreldre født i utlandet. I mange tilfeller passet det bedre med person med innvandrerbakgrunn.
Ikke-vestlig innvandrer: Personer som kommer fra Øst, Europa, Asia inkludert Tyrkia, Afrika og Sør- og mellom- Amerika.
Assimilering
Utlending: for kort tid.
Flyktning: personer som har kommet som asylsøkere og fått opphold, som asylsøkere og fått opphold, som overføringsflyktinger eller som familiegjenforente til disse gruppene. Flyktninger inngår i fellesbetegnelsen innvandrerbefolkningen.
Overføringsflyktning: Sammarbeid med FNs høykommissær for flyktninger. (UHCR), kvote.
Integrering: Inkludere
Asylsøkere: søker om å få bo i landet. Overbevise om årsaken. Avslag eller innvilget opphold.
EØS-
Etnisk minoritet: kulturelle og særtrekk ved en folkegruppe og minoritet betyr i mindretall.
Minoritetsspråklig:
I skolen brukes denne betegnelsen om elever med to utelandskfødte foreldre med et annet morsmål.
Hva er forskjelle på å integrere og assmiliere?
Utlending til norge integrert og assmiliere.
Assimilere: krav om å bli som oss.
Integrert: beholder mye eller lite av egen kultur.

fredag 18. november 2011

NRK-serien Taxi

I timen så vi en NRK-serie i timen som heter Taxi som fremstiller det norsk-pakistanske miljøet i Norge.
Det var en ganske spennende serie som viser at det kan være press å være pakistaner i Norge. Jeg har sett resten av episodene (4 tilsammen), siste gikk på mandag, og er absolutt til å anbefale. En kan gå inn på NRK- sin nettside og søke ''Taxi'' så varer hver episode ca 45 minutter.

Det handler om en pakistaner, Javar  som har flyttet for lenge siden med familien sin til Norge, og har samboer som er norsk. Javar er muslim og det er strengt forbudt i deres kultur, og ha en kjærest utenfor kulturen deres, derfor vet ikke foreldrene hans at han har en norsk dame, og familien tror han bor i en liten leilighet for seg selv, men han bor en helt annen plass med dama, Anna. Vi befinner oss i Oslo by, og man får se flere problemer som dukker opp iforhold til det å være pakistansk i Norge.
Javar er en av de heldige som har et godt yrke, han er nemlig advokat.

Dramaet begynner når kjæresten til søstera, Ahmed som er Taxi-sjåfør vil innrømme at taxifirmaet 123Taxi ikke har skatte, og mye penger har gått svart, altså ulovlig. Han vil innrømme dette skattejukset, til en fordel for seg selv, og alt begynner da han setter alle regnskapene inn på en minnepinne. Det viser seg at regnskapsføreren er med på laget til pakistanerne som jobber i taxibyrået, og de finner Ahmed og en ulykke skjer, Ahmed dør.
Det viser seg etterhvert at søstera til Javar er bifil, og sammen med en jente, noe som kommer ut i det pakistanske miljøet via film. Da Javar kommer til søstera er hun død, og tinga hans ligger der, så det er fingertrykk av ham over alt. Videre må han gjemme seg, og blir sett på som en morder. Etterhvert klarer Anne som jobber i avisa og finne bevis som viser at det ikke er Javar som er den skyldige, og flere av drosjeeierne blir fengslet og i slutten avslører Javar på fjernsyn, nyhetene at han elsker Anne.

 På bildet ser man hovedpersonnen Javar og hans søster som senere blir drept i serien, Fariba.(Bilde tatt av Oda Bahr)

Alt i alt handler denne serien om kulturelle konflikter, hvordan det er å være muslim i Norge, og hvordan det er feil eller rett og passe inn.

Jeg synes denne serien er utrolig bra, og man kan se handlingen fra pakistanerne sin side. Man lærer også mangt om deres kultur, og hvordan de tilpasser seg i Norge.

Noe informasjon er hentet fra: NRK-sidene

mandag 24. oktober 2011

Hitler, Jesus og farfar

I en time på skolen, brukte vi tiden på å lese en tegneserieroman av Lene Ask som heter Hitler, Jesus og farfar.
Boka handler om ei jente, som skal forestille henne selv, jeg-personen som får et kunststipend og reiser med det til Tyskland. Hun leter her etter farfaren sin men det går raskt over til hennes egen oppvekst i et kristent miljø. Tegneserieromanen er bygd på forfatterens erfaringer der hun stiller seg spørsmålet: Når man ikke lenger tror på Gud, hva er da meningen med livet? Boka er skildret på en humoristisk måte, der hun spøker ganske mye. Ask bruker historien fra sin oppvekst

Bildene hun har brukt i denne tegneserien, er ganske enkle, og noen av dem forteller oss ikke så mye nødvendig, og dette gjør bildene litt personlige. Hun har også puttet inn fotografier i tegneserien noe som fungerer ganske bra. Hun bruker enkle ord og korte setninger, som gjør at boka kan leses av de fleste. Fargene i bildene er mørke og varme. Jeg synes at tegneserien ikke har så veldig konkrete bilder, og man kan derfor la fantasien føre hvor man vil.

Vi var på psykisk helse dag for ca 2 uker siden, der Lene Ask var innom og fortalte boka til oss, og den var langt mye mer morsom når hun fortalte, og mange kjente seg igjen, og det ble en god latter. Hun var kanon flink :)

 Karakter jeg ville gitt på  denne boka/tegneserien er 8, jeg liker innholdet ganske bra, go det er en morsom bok. Det er tatt med faktabilder fra andre verdenskrig, og disse kan tolkes på feil måter. Jeg synes alikevell at man kunne på en god måte kjenne seg igjen i boka på noen av bildene.

Bokbilde-kilden

fredag 23. september 2011

Symbol, hva er det?

En time hadde vi om temaet symbol.

Et symbol er noe som har en mening. Når jeg tenker på ordet, tenker jeg først og fremst på hjerte og kristendommen. Symbol er mye brukt for å beskrive ting som har en dypere mening. Når man ser et symbol, får vi bilder i hode, og de kan variere. For å fortså symboler i en kultur,krever det kjennskap til den kulturen for at man skal oppfatte det riktig. Symbol er et hjelpemiddel i kommunikasjon. I det norske flagget kan vi se et kors i midten. Noen jeg kjenner er tilhengere av Jahovas Vitne, og feirer ikke 17.mai kun fordi de mener flagget er alt for mye rettet mot kristendom.

Andre eksempler på symbol er kors som er symbol til kristendommen og den kristne kirke.























 
Et hjerte er et symbol so mer mye brukt. Et hjerte er farget rødt, og symboliserer kjærlighet. Hjertet kan symbolisere andre sterke ting som positive følelser.

 Dette symbolet står for no smoking(røyking forbudt) og symboliserer at det er et røykfritt område.



søndag 11. september 2011

Hva er ære?

Vi fikk i oppgave å finne ut hva ære er. Jeg tenker først og fremst at ære er noe du får når du for eksempel vinner noe, og man får det ikke automatisk. Man kan finne ære i alle slags mulige sammehenger.

Brukes i mange kulturer og av mange mennesker.
Åndelige verdien til en person.
Frihet, stolthet, identitet.
Alle samfunn har en form for ære.

Æresdrap: Når en dreper for familiens ære. Et eksempel på dette er i kluturer der jenta blir tvingt til å gifte seg. Om dattera i familien skal gifte seg med en som familien har bestemt, og ikke vil dette, da kan det bli sett på som krenkrende for familien, og faren vil muligens drepe for å beholde æren til både han og familien.

I noen kulturer er det også et ordtak:
''Det er bedre å dø med ære enn å leve med skam.''

I noen religioner skal man være jomfru til man gifter seg, og hvis man ikke er det, kan det gå ut over æren.

søndag 4. september 2011

Tegn

1.    Meldingar kan sendast, men ikkje meiningar. Forklar dette nærmare.
Meldinger inneholder en samling av tegn, bokstaver. Meldingene har ingen mening, det er du som lager meningen selv, og tolker.

2.    Finn eksempel på ulike teikn i skolekvardagen. Kva er uttrykk og kva er innhald?
ulike tegn i skolehverdagen er foreksempel som nevnt bokstaver og håndbevegelser. I lære om tegn skiller man mellom uttrykk og innhold. Uttrykk er strekende på papiret som står for et innhold for noen. eks trafikklys. ord som ikke har noen mening får ingen innhold for noen.

 3.    Gjer greie for forskjellen mellom ikon, indeks og symbol. Finn eksempel som illustrerer dei tre typane grunnteikn.
ikon er noe som ligner objektet sitt, f.eks kart. indeks har en direkte sammeheng med objektet det utrykker gjeom en årsakssamenheng. Et symbol er et vilkårlig tegn.

 4.Er mørke skyer på himmelen ikon, indeks eller symbol for uvêr?

Kommunikasjon

Har nå hatt litt om kommunikasjon, og man kan jo spørre oss selv, hva er egetlig kommunikasjon?

Når jeg tenker på kommunikasjon, dukker det opp et ord i hodet mitt: ''snakking''.
Men det er faktisk mye mer enn snakking.



For at man skal føre en samtale trenger man en sender og en mottaker. Dette er en toveiskommuikasjon fordi det man kan stille spørsmål og få svar. Enveiskommunikasjon er for eksempel om man ser på tv, så sender tven ord til oss, men vi kan ikke svare tilbake.

Dobbelkommuikasjon er der man sier noe til en person, og at personen svarer noe, men du ser at personen ikke mener dette. Dette ka du se på kroppspråket.

Bildet er hentet fra Flickr.com
og er lånt fra P.shanks



Man skiller mellom to kommunikasjoner: verbal kommunikasjon som er ved bruk av ord. Nonverbal(ikke-verbal) er for eksempel ved bruk av kroppspråk/tegnspråk.

Ord iforhold til kommunikasjon som er nyttige å kunne:
avsender: Den som sender informasjon/tekst. For eksempel en som sender et brev, er en avsender.
innkoding: Er hva en person skal sende budskap om til en annen, altså sake det er snakk om. Eks. ide eller tanke.
avkoding:
Avkoding er mottakerens oppfattelse eller forståelse av budskapet. I denne prosessen vil det være fare for feiloppfatning av senderens mening. Avkodingsprosessen består av flere delprosesser, les mer HER
 støy: hvis man prøver å kommunisere med noen som man ikke kjenner så godt, kan dette være støy.
signal: tegn/ting man gjør med kroppen kan kalles signaler.

onsdag 31. august 2011

Kulturfiltermodellen

kommunikasjon er utveksling av meningsfylte ting/ord/tegn.

Leste om kulturfiltermodellen og tar ut ting man bør vite.



Modellen har vært kritisert av mange forskere fordi di mener den injiserer budskapet.
Forskjere mente at de kunne se på forhånd responsen av kommunikasjonen, f.eks reklame.
I senere tid kan man se at det er forskjell på beskrivende kulturbegrep og dynamiske kulturforståelse.
I den dynamiske kulturforståelsen kan man ikke forutsi hvordan en reagerer selv om man vet kultur.
kulturfilter er en del av personligheten.

intendert mening = mening sender har.

verbalt tegn: språk og tegn
er også nonverbal som kan være kroppsspråk og klesdrakt.

avkoding: fortolkning, mottaker må lytte, se, føle.
Tenkt (intendert) mening er bare kjent for avsenderen.
2. Sendt melding er innkodet gjennom avsenderens kulturfilter.
3. Mottatt melding blir avkodet gjennom mottakerens kulturfilter.
4. Mottakerens mening er ikke nødvendigvis lik avsenderens mening.

tilbakemelding: respons, det man svarer tilbake.

innkoding:
Innkoding handler om hvordan man formidler til en annen person. Det kan være en idé eller tanke, for eksempel en selgers salgsargumenter for et produkt han ønsker å selge.

støy: ikke opplagt, opptatt av noe annet, ikke kjenner den du kommuniserer med, kulturelle.

koding: Hvordan man overfører informasjon gjennom eks. tekst, musikk o.s.v




tirsdag 30. august 2011

Det beskrivende kulturbegrep




Dette innlegget vil gå innpå beskrivende kulturbegreper som man bør kunne.

Hva vi begrepet etnosentrisk si?
Begrepet etnosentrisk vil si at man har en kultur man lever opp til, og man mener at denne folkegruppen er den mest sentrale og betydningsfulle, og at man ut ifra egen kultur, dømmer andre kulturer(negativt) Når denne innstillingen er fremherskende er kulturen etnosentrisk.





Hva er en subkultur? Finn eksempler.
En subkultur er en kultur som eksisterer fra en større kultur som har like kjennetegn, stiltrekk og lignende. Skiller seg fra vertskulturen på områder som rase, alder, etnisitet, klasse og eller kjønn.

Eksempler på subkultur:
goth
mods
furry

3.  Hva er en motkultur? Finn eksempler.
En motkultur er en subkultur som på en eller flere områder er det motsatte til vertskulturen.


4.  Hvordan ville du oppleve det dersom noen vitenskapsmenn kom og sa at din kultur var underlegen og primitiv?
Jeg ville opplevd dette som fornærmende.


Fakta hentet fra:
snl
wikipedia